Vadas marhaszelet
4 fő részére
Nehézség:
nehéz
hozzávalók
- 4 szelet marha felsál vagy hátszín
- mustár
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál zsír
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
páclé
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg gyökér
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 10 szem bors
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1 egész fej vöröshagyma
- 3 teáskanál vad fűszerkeverék
- 1 evőkanál ecet
zsemlegombóc
- 2 darab zsemle
- 1 evőkanál zsír
- ízlés szerint csipet bors
- petrezselyem zöld
- 2.5 dl tej
- 2 egész tojás
- annyi liszt, hogy szaggatható tésztát kapjunk
Elkészítés
A pácléhez valókat (kivéve az ecetet, mert azt a végén tesszük bele), felöntjük kb. egy liter vízzel, fél főzött állapotig főzzük (kb. 20 perc). Kihűtjük, egy kanál ecetet teszünk bele, majd a húsokat hűtőszekrényben ebben a páclében 1-2 napig pácoljuk. Elkészítésekor a pácléből a húsokat kivesszük, mindkét oldalukat kevés forró zsíron, serpenyőben elszíneződésig megsütjük, hogy így az ízek a húsban maradjanak! Majd a húsokra helyezzük a pácléből kivett zöldségeket, kevés páclé (esetleg száraz fehérbor is) folyamatos pótlásával puhára pároljuk. A többi páclevet megőrizzük, mert ezzel pótoljuk. Ha kész a hús, tálra szedjük, melegen tartjuk. A maradék zöldséges alapból elkészítjük a mártást: kicsi zsíron a cukrot megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a lepirított zöldséges alapot. A tejfölben elkeverjük a kanál lisztet, ezzel behabarjuk a mártásunkat. Mustárral, esetleg sóval ízesítjük, majd a húsokat visszatesszük, és együtt egyet forralunk rajta. Zsemlegombóc: a zsemléket felkockázzuk, kevés zsíron serpenyőben megpirítjuk, majd egy tálba szedjük, ahol a felforralt forró tejet hozzáöntjük. Ha kihűlt, akkor 2 tojást ütünk bele, és annyi liszttel, hogy szaggatható legyen, nokedli sűrűségű tésztát keverünk. Lehet bele petrezselyem zöldet, fehérborsot is tenni. Forró vízbe szaggatva kifőzzük.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.